curba-la-stangaCurba la stanga

Este amplasat la cel mult 200 m de o curba la stanga. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.

 

curba-la-dreaptaCurba la dreapta

Este amplasate la cel mult 200 m de o curba la dreapta. Conducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.

 

curba-dubla-sau-o-succesiune-de-mai-multe-curbe-prima-la-stangaCurba dubla sau o succesiune de mai multe curbe prima la stanga

Indicatorul se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.

 

curba-dubla-sau-o-succesiune-de-mai-multe-curbe-prima-la-dreaptaCurba dubla sau o succesiune de mai multe curbe prima la dreapta

Indicatorul se instaleaza atunci cand urmeaza o succesiune de curbe daca distanta dintre acestea e mai mica de 250 m. Se amplaseaza la 100-200 m inaintea primei curbe. Aceste indicatoare pot fi insotite si de panouri aditionale pe care este specificata distanta pana la terminarea sectorului de drum periculos daca lungimea acestuia depaseste 1000 m. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curbe iar daca vizibilitatea este redusa toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.

 

curba-deosebit-de-periculoasaCurba deosebit de periculoasa

Indicatorul se monteaza in curbe cu raze mai mici de 100 m sensul sagetilor indicand sensul virajului. Canducatorul trebuie sa circule cu viteza redusa in curba toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) fiind interzise.

 

panouri-succesive-pt-curbe-deosebit-de-periculoasePanouri succesive pentru curbe deosebit de periculoase

Se instaleaza cate 5 astfel de panouri in curbe cu raze mai mici de 100 m sau in curbe periculoase precedate de aliniamente mai lungi de 1000 m. Sunt amplasate in zona exterioara a curbelor varful sagetilor indicand sensul virajului.

 

coborare-periculoasaCoborare periculoasa

Indicatorul alaturat se amplaseaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza dar nu are voie sa stationeze pe toata lungimea pantei. Daca in varful pantei vizibilitatea este redusa sub 50 m toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.

 

urcare-cu-inclinatie-mareUrcare cu inclinare mare

Se instaleaza la 100-200 m de inceputul sectorului de drum cand panta depaseste 7%. Conducatorul auto nu este obligat sa reduca viteza dar toate manevrele sunt interzise. Daca drumul nu este suficient de lat pentru a permite trecerea a doua vehicule unul pe langa celalalt are prioritate cel care urca fata de cel care coboara.

 

drum-ingustat-pe-ambele-partiDrum ingustat pe ambele parti

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe ambele parti cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire stationare mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea).

 

drum-ingustat-pe-partea-dreptaDrum ingustat pe partea dreapta

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea dreapta cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire stationare mersul inapoi si intoarcerea sunt interzise. Indicatorul poate fi insotit si de indicatoare pentru reglementarea prioritatii de drum ingustat. In acest caz toate manevrele sunt interzise (inclusiv depasirea).

 

drum-ingustat-pe-partea-stangaDrum ingustat pe partea stanga

Indicatoarele se amplaseaza la 100-200 m de locul in care sectorul de drum incepe sa se ingusteze pe partea stanga cu cel putin jumatate de metru. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza iar manevrele de oprire

 

acostament-periculosAcostament periculos

Indicatorul apare in zona unde nu se poate parca in deplina siguranta.

 

drum-aglomeratDrum aglomerat

La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa pastreza o distanta de siguranta fata de vehiculul care se deplaseaza in fata sa. Se amplaseaza pe drumurile publice pe care traficul este intens.

 

tunelTunel

Indicatorul se gaseste la 50-200 m de intrarea in tunel. In tunel conducatorul auto este obligat se reduca viteza si toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea) sunt interzise.

 

pod-mobilPod mobil

Se amplaseaza la 100-200 m de podul mobil. Daca podul este ridicat oprirea este obligatorie. Pe pod conducatorul auto este obligat se reduca viteza si sunt interzise toate manevrele (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea).

 

iesire-spre-un-chei-sau-mal-abruptIesire spre un chei sau mal abrupt

Se amplaseaza la 100-200 m de chei sau mal abrupt pentru a atentiona conducatorul auto ca pe directia inainte drumul se termina deasupra cheiului sau malului abrupt.

 

drum-cu-denivelariDrum cu denivelari

Acest panou se amplaseaza la 50-200 m de locul periculos. Daca lungimea sectorului de drum depaseste 0.3 km indicatorul este insotit de un panou aditional pe care este specificata lungimea sectorului de drum cu denivelari. La intalnirea acestui indicator conducatorii auto sunt obligati sa reduca viteza.

 

denivelare-pt-limitarea-vitezeiDenivelare pentru limitarea vitezei

Se foloseste pentru a avertiza conducatorii auto de existenta unei denivelari artificiale cu scopul de a micsora viteza. Se gasesc in special inainte de trecerile de pietoni.

 

drum-lunecosDrum lunecos

Se afla montat la 100-200 m de sectorul periculos. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza sa circule cu atentie sporita sa nu bruscheze volanul si comenzile autovehiculului si sa evite folosirea franelor.

 

improscare-cu-pietrisImproscare cu pietris

Se amplaseaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos. Poate fi insotit de indicatorul Interzis autovehiculelor de a circula fara a mentine intre ele un interval de cel putin ? m deoarece exista riscul ca pietrisul de pe partea carosabila sa fie aruncata de rotile vehiculului catre ceilalti participanti la trafic. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa pastreze o distanta fata de vehiculul care circula in fata sa.

 

caderi-de-pietreCaderi de pietre

Este instalat la 100-200 m de locul periculos. Poate fi insotit de un panou aditional pe care este inscriptionata lungimea sectorului de drum periculos daca acesta depaseste 300 m. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

 

presemnalizare-trecere-pietoniPresemnalizare trecere pietoni

Se instaleaza la 50-200 m de o trecere de pietoni pe drumurile intens circulate pe sectoarele de drum unde vizibilitatea este redusa sau in afara localitatilor. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita. Acest indicator nu se instaleaza cand locul amplasarii sale coincide cu locul amplasarii indicatorului Copii.

 

copiiCopii

Conducatorii auto intalnesc acest indicator pe sectoarele de drum frecvent circulate de copii (aflate in imediata apropiere a gradinitelor scolilor si a locurilor de joaca). Conducatorul este obligat sa reduca viteza sub 30 km/h in intervalul 7-22 si sa circule cu atentie sporita.

 

biciclistiBiciclisti

Se amplaseaza la 100-200 m de locul in care drumul public se intersecteaza cu o pista pentru biciclisti. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

 

animaleAnimale

Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

 

animale2Animale

Acest indicator se monteaza la 100-200 m de sectorul de drum periculos unde exista riscul ca animalele sa traverseze sau sa circule pe drumul public. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

 

lucrariLucrari

Indicatorul se instaleaza la 20-200 m de sectorul de drum pe care se executa lucrari. Fondul de culoare galbena semnifica caracterul temporar al lucrarii. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

 

semafoareSemafoare

Indicatorul se instaleaza la 30-200 m de locul in care se afla semaforul daca se considera ca prezenta semaforului ar putea surprinde conducatorii auto.

 

aeroportAeroport

Se amplaseaza pe drumurile publice ce trec pe sub culoarele aeriene din apropierea aeroporturilor pentru a atentiona conducatorul auto de zgomotul puternic sau de zborurile la joasa inaltime a avioanelor.

 

vant-lateralVant lateral

Acest indicator este amplaseaza in locurile unde exista frecvent curenti puternici de aer care pot afecta circulatia rutiera. Conducatorii auto trebuie sa fie atenti la trecerea pe langa un autovehicul cu gabarit mare deoarece se poate forma fenomenul de absorbtie.

 

circulatie-in-ambele-sensuriCirculatie in ambele sensuri

Indicatorul este intalnit la iesirea de pe un drum public cu sens unic. Are rolul de a atentiona conducatorul auto ca pe sectorul de drum urmator se va circula in ambele sensuri.

 

alte-pericoleAlte pericole

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea locului periculos in orice situatie periculoasa care nu este prevazuta cu un indicator de avertizare specific. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

 

accidentAccident

Indicatorul anunta o zona predispusa accidentelor rutiere. Se recomanda atentia sporita a participantilor la trafic.

 

intersectie-de-drumuriIntersectie de drumuri

Este amplasat numai in afara localitatilor la 50-200 m inaintea unei intersectii nedirijate de drumuri din aceeasi categorie.

 

intersectie-cu-un-drum-fara-prioritateIntersectie cu un drum fara prioritate

Se instaleaza in afara localitatilor pe drumurile cu prioritate la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

 

intersectie-cu-un-drum-fara-prioritate2Intersectie cu un drum fara prioritate

Se instaleaza in afara localitatilor pe drumurile cu prioritate la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

 

intersectie-cu-un-drum-fara-prioritate3Intersectie cu un drum fara prioritate

Intersectie cu un drum fara prioritate,Se instaleaza in afara localitatilor pe drumurile cu prioritate la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

 

intersectie-cu-drumuri-fara-prioritate-decalateIntersectie cu drumuri fara prioritate decalate

Se instaleaza in afara localitatilor pe drumurile cu prioritate la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

 

intersectie-cu-drumuri-fara-prioritate-decalate2Intersectie cu drumuri fara prioritate decalate

Se instaleaza in afara localitatilor pe drumurile cu prioritate la 100-200 m de intersectia cu un drum fara prioritate si are rolul de a confirma prioritatea celui care intalneste acest indicator.

 

presemnalizare-intersectie-cu-sens-giratoriuPresemnalizare intersectie cu sens giratoriu

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor cu sens giratoriu. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

 

trecere-la-nivel-cu-o-cale-ferata-cu-bariere-sau-semibariereTrecere la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere

Se amplaseaza la 50 m (in oras)/ 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata cu bariere sau semibariere. Conducatorul auto este obligat sa reduca viteza la intalnirea acestui indicator. In oras amplasarea indicatorului se va face pe acelasi stalp cu panoul suplimentar cu o dunga rosie oblica iar in afara orasului pe panoul suplimentar cu trei dungi rosii oblice.

 

trecere-la-nivel-cu-o-cale ferata-fara-bariereTrecere la nivel cu o cale ferata fara bariere

Indicatorul se amplaseaza la 50 m (in oras) / 150 m (in afara localitatilor) inainte de trecerea la nivel cu o cale ferata fara bariere. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa opreasca inainte de a traversa calea ferata pentru a se asigura.

 

trecere-la-nivel-cu-linii-de-tramvaiTrecere la nivel cu linii de tramvai

Se amplaseaza cu 50-200 m inaintea intersectiilor in care tramvaiele urmeaza sa vireze la dreapta ori la stanga. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa acorde prioritate tramvaiului.

 

masini-si-utilaje-agricoleMasini si utilaje agricole

Este amplasat pentru a atentiona conducatorul de vehicul care il intalneste ca drumul poate fi traversat de masini si utilaje agricole. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza si sa circule cu atentie sporita.

 

presemnalizarea-unei-amenajari-rutiere-care-ofera-si-posibilitatea-intoarcerii-vehiculelorPresemnalizarea unei amenajari rutiere care ofera si posibilitatea intoarcerii vehiculelor

Se amplaseaza pe drumurile publice ce ofera posibilitatea conducatorilor auto de a executa manevra de intoarcere. La intalnirea acestui indicator conducatorul auto este obligat sa reduca viteza.

 

baliza-directionala-care-indica-ocolirea-obstacolului-prin-stangaBaliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin stanga

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea stanga.

 

 

baliza-directionala-care-indica-ocolirea-obstacolului-prin-dreaptaBaliza directionala care indica ocolirea obstacolului prin dreapta

Indicatorul alaturat avertiza conducatorul de vehicul ca obstacolul intalnit se va ocoli pe partea dreapta.

 

 

baliza-bidirectionalaBaliza bidirectionala

Avertizeaza conducatorul de vehicul ca va intalni obstacole pe drumul public atat pe partea drapta cat si pe partea stanga iar circulatia se va face prin mijloc.

 

panouri-suplimentare-pt-trecerea-la-nivel-cu-o-cale-ferataPanouri suplimentare pentru trecerea la nivel cu o cale ferata

Este montat inaintea trecerii la nivel cu calea ferata. Primul panou (cel cu trei benzi) se monteaza la 150 m de calea ferata al doilea (cel cu doua benzi) – la 100 m iar ultimul (cel cu o singura banda) – la 50 m de calea ferata. La intalnirea indicatorului cu trei benzi conducatorul auto este obligat sa reduca viteza. La intalnirea ultimului indicator cel cu o singura banda conducatorul auto nu mai are voie sa execute nicio manevra (depasirea oprirea stationarea mersul inapoi intoarcerea). In oras din cauza conditiilor de trafic nu se instaleaza decat cel de-al treilea panou.

panouri-suplimentare-la-nodurile-rutiere-de-pe-autostraziPanouri suplimentare la nodurile rutiere de pe autostrazi

Panourile din imagine se monteaza la 300 m (primul panou) 200 m (al doilea panou) si la 100 m (al treilea panou) de urmatoare bifurcatie de pe o autostrada.

 

trecere-la-nivle-cu-o-cale-ferata-simpla-fara-bariereTrecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima dar fara a depasi acest indicator pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

 

trecere-la-nivle-cu-o-cale-ferata-simpla-fara-bariere2Trecere la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata simpla fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima dar fara a depasi acest indicator pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

 

 

trecere-la-nivle-cu-o-cale-ferata-dubla-fara-bariereTrecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima dar fara a depasi acest indicator pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

 

trecere-la-nivle-cu-o-cale-ferata-dubla-fara-bariere2Trecere la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere

Amplasate la 6-10 m de trecerea la nivel cu o cale ferata dubla fara bariere indicatoarele obliga conducatorul de vehicul sa opreasca in locul cu vizibilitate maxima dar fara a depasi acest indicator pentru a se asigura ca nu se apropie niciun tren.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment